RBO-VRIJWILLIGERS-WERK


                        Een WerkVakantie met het HART ..

Alles voor even achterlaten, 'bij-tanken' in een nieuw energetisch veld met begeleiding in alle rust.

Ben jij een empathische en gemotiveerde persoon die je tijd wil delen door ons te helpen? Overweeg dan om vrijwilliger bij ons te worden!  Wij begeven ons in Sukabumi West-Java Indonesië : in de binnenlanden waar toerisme (nog) niet aanwezig is.  De bewoners zijn zeer hartverwarmend en je voelt je daar welkom en veilig.  

We hebben altijd algemene hulp nodig met sociale media,fondsenwerving en  Engelse lessen/muziek/sport & spel. Als je een specifieke vaardigheid hebt die hier van pas kan komen, aarzel dan niet om ons een e-mail te sturen om te bespreken. Werken op verschillende scholen is ook een optie.

Als begeleiding hebben we Nederlandstalige medewerkers en ben je samen met de Indonesische Vrijwilligers van onze Lokale Stichting in Sukabumi :  Insan Cerdikia 


Voor jongelieden en ouderen jong van hart, die willen gaan backpacken en/of een lange tijd de wereld willen afreizen - maar ook voor iedereen (jong & oud ), die even een rustpauze willen nemen van het hectisch Europa - Willen wij graag de mogelijkheid geven om de andere kant van het leven te proeven....Om af te reizen naar de binnenlanden van West Java !! .een heel andere setting met normen waarden, dat ZO dichtbij het leven staat. Overleven is hier een dagelijks begrip, maar wel met zoveel mogelijk waardigheid en menselijkheid. Buiten dat Java heel mooi is, kan je niet om de armoede heen ....je ziet het elke dag en als gevoelig mens, kan je dit niet over je kant laten gaan en/of het niet willen zien....
Je wilt graag helpen...een steentje bijdragen om deze armoede ietwat draaglijk te maken.....elke beetje wordt hier dankbaar begroet..
Vooral de Kinderen worden hier het hardst getroffen, bij bezuinigingen in de familie. We zijn nog steeds druk bezig met de aanschaf van Schooluniformen voor een aantal kleine lagere scholen rondom Sukabumi, allen gesitueerd in zogeheten kampungs (arme plattelandsdorpen). Er gaan veel kinderen van armere gezinnen naar zulke schooltjes die alleen basislessen krijgen tot 11.00 s'morgens: de rest van de tijd helpen de kinderen hun ouders of slenteren door de straten.... Wij werken samen met lokale hulporganisaties en Stichtingen om o.a. diverse schoolspullen voor de kinderen aan te schaffen, zoals leermiddelen, kleding, schoolmelk etc. Bovendien kunnen deze schooltjes zelf ook best een financieel steuntje in de rug gebruiken (renovatie, wasbakken, goed sanitair, sportartikelen etc).


In 2011 begonnen we met het uitdelen van schooluniformen.  Ofschoon de basisscholen gratis zijn, zijn schooluniformen verplicht in Indonesië. En zelfs die onkosten kunnen vele ouders niet bekostigen !...De kinderen hebben 3 tot 4 schooluniformen nodig: Voor elke dag een andere Tenue - En dan nog een sporttenue. En eigenlijk ook nog witte sokken en zwarte schoenen. Een uniform lijkt misschien een overbodig iets in de ogen van Westerlingen, want "je kunt het geld toch beter besteden?", maar het dient meerdere doelen. Ten eerste de hygiëne: om de twee dagen een schoon uniform is wel zo fris in zo'n tropisch en warm klimaat. Ten tweede verzacht een uniform ook de verschillen tussen rijk en arm. De rijke jongen draagt hetzelfde uniform als de arme jongen die verderop in een krot woont. Ook de docenten dragen een uniform, in een andere kleur. Onderscheid moet er zijn. Ouders zijn verplicht die drie uniformen en het sporttenue voor de kinderen aan te schaffen. Een hoge kostenpost voor die ouders. Ook de lokale stoffenhandel en de lokale kleermaker profiteren mee van deze aanschaf.
Het zou mooi zijn als we in de toekomst die schooluniformen kunnen blijven verstrekken en ook schoenen en sokken kunnen geven aan de kinderen. Nu lopen enkelen nog op slippers of blote voeten. Allemaal afhankelijk van donaties die we verkrijgen.... Maar ook zijn er ouders die Totaal niets hebben en hun kinderen NIET naar school sturen, of naar een zeer beperkte School waar de kinderen maar 3 tot 4 uurtjes les hebben per dag... ( van 07.00 uur tot 11.00 uur of eerder ) ...dus echt heel basic !.

Vaak zie je voor de rest van de dag de kinderen slenteren door straten, zwemmen in vies water, ze gaan mee met de ouders werken of werk zoeken, sommigen zoeken voedsel in vuilnisbakken....

We zijn dankbaar voor de trouwe vaste donateurs die maandelijks ons blijven steunen met hun financiële injecties - alle kleine beetjes helpen !

We zijn goed bezig met diverse projecten, maar we zijn er nog lang niet. Met meer steun, goed hulp, bijdragen van de rijke lokale bevolking en het buitenland , kunnen we ervoor zorgen dat we door kunnen gaan .....

Behalve een ongekend Vakantie-avontuur...wat ga je daar dan doen ?

Je geeft minimaal 3x per week les in onder andere Engelse taal (conversatie) en/of lichamelijke oefeningen ( Sport & Spel ). Maar ook creatief onderlegd hulp is hier meer dan welkom voor muziek, dans, beeldende kunst en toneel... Je helpt mee met kleine bouwwerkzaamheden en met lokale projecten....Men hoeft hiervoor geen diploma's te hebben. alles is basis - je geeft ondersteuning aan de officiële leerkracht. Je staat dus er niet alleen voor in de klas ....Het feit dat een Europees persoon de kinderen bijstaat met de les, werkt al motiverend en verfrissend.

Je gaat mee met een Arts om kleine dorpjes te bezoeken die naarstig medicijnen nodig hebben.

Meestal zijn het dezelfde dorpjes, die schoolbenodigdheden en ander hulp van onze organisatie verkrijgen. Voor vele vrijwilligers is de reis naar deze dorpjes heel avontuurlijk, omdat ze moeilijk begaanbaar zijn en een beetje afgesloten liggen....

Natuurlijk heb je dan nog genoeg tijd over om de omgeving te verkennen : je bent in de binnenlanden van Java, waar watervallen in de buurt zijn en overal theeplantages en rijstvelden. Het is hier niet toeristisch en de bewoners zijn hartverwarmend en behulpzaam.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie, email ons gerust ! <<<< Contact

Je bent van harte welkom.

Ter verduidelijking nog eenmaal samengevat:
We hebben kleinschalige Projecten op Java die steeds groter worden... Een netwerk van scholen zijn we op kaart aan het brengen die hulpbehoevend zijn. Ook kleine scholen met lichamelijk gehandicapte kinderen zijn onze zorg. De meeste vrijwilligers die hooguit een paar weken blijven is er een speciaal programma dat bestaat uit bezoeken aan diverse projecten. Ook Hulp geven aan scholen waar lessen in conversatie in de Engelse taal wordt beoefend is een onderdeel. Je staat niet alleen voor de klas hoor !...Een vaste leraar begeleidt je.

Omdat wij als jouw begeleiders het ook belangrijk vinden, dat je wat opsteekt van de normen, waarden en cultuur ( dan dat je hier alleen maar gaat werken...) willen we onze vrijwilligers graag een ' spoedcursus ' geven over het leven aan de andere kant van de wereld : een maatschappij met een dagelijks leven, dat zo anders is dan die in Europa. Ook een andere innerlijk beleving .... Als Mens is het goed om dit alles op je te nemen en het uit te filteren als je weer thuis bent...

Omdat we iedereen een kans willen geven, om dit allemaal te kunnen ervaren, hebben we de onkosten sterk gereduceerd :  10 euro per dag per persoon !  .

VRAAG OM DE VOORWAARDEN PER ONDERSTAAND E-MAIL  of  VUL DE FORMULIER IN. 

* Je krijgt een eigen slaapkamer/slaapplek in een gezamenlijk woning met wasgelegenheid, koelkast. keuken en toilet.  Inclusief Ontbijt.

* Persoonlijke begeleiding en genoeg vrije tijd om het land te verkennen.

We helpen je graag met het boeken van je vliegticket.

Alle adviezen en weetjes geven we jou na je inschrijving.

Vul Onderstaand Formulier in en je krijgt binnen 24 uur antwoord terug.

Het invullen van onderstaand formulier verbind je tot niets, je krijgt vrijblijvend informatie terug van ons en daarna beslis je of je wilt komen.

Na je aanmelding ontvang je van ons de verdere inschrijfformulieren waar je meer informatie geeft over jouw motivatie, voorkeuren, lengte van je verblijf, startdatum, etc.

Zodra alles bevestigd is, ontvang jij van ons uitgebreide informatie.  Nu kun jij ook je vlucht boeken, hier helpen wij je graag bij!

Ondertussen kun jij verder met alle andere voorbereidingen op je reis, denk hierbij aan: vaccinaties en regelen van je reisverzekering. 

Ongeveer 3 weken voor je vertrek ontvang je van ons alle laatste reisdetails. Alles is voor je geregeld en onze partnerorganisatie verwelkomt jou graag. Je avontuur kan beginnen!

Accomodatie

Tijdens je programma in Indonesië zijn je accommodatie en ontbijt inbegrepen. Je verblijft in een vrijwilligershuis of een bamboe-huis in de buurt van je project. Dit (bamboe)huis is voorzien van alle basisfaciliteiten. Het kan zijn dat je het (bamboe)huis deelt met een ander persoon.  

Ben je geschikt ? :

Je bent minimaal 17 jaar oud

Je bent flexibel en initiatief-rijk

Je bent een ondernemend persoon en zelfstandig ingesteld

Je houdt van een uitdaging en je zoekt graag naar creatieve oplossingen